HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT

 

Het elektrische systeem:

 

Hoofdmenu elektriciteit
Elektriciteit algemeen

Elektrische schema's
Systemen en componenten
Werken aan elektriciteit

 

Systemen en componenten:

 

De ramen
De stoelen
De cruise control
De versnellingshendel (1)
De versnellingshendel (2)

De schakelstanden van het contact
Overzicht van de zekeringen
De accu, werking en verzorging
Relais, servo's, sensoren

 


De zekeringen
Het schema hieronder geeft u uitleg over waar alle zekeringen voor dienen aan de hand van het zekeringenpaneel (fuse panel) van een Silver Shadow uit 1970. Let er daarbij op dat de teksten in het midden van de afbeelding horen bij de zekeringen aan de rechterzijde, ook al staan ze dichter bij de linker zekeringen!

LINKS VAN BOVEN NAAR BENEDEN
Flasher unit. Dit is geen zekering maar de clignoteur (een relais).
Gearshift circuit cut-out. Dit is de cut-out-switch van de versnellingshendel. Staat de auto bijvoorbeeld op de brug en moet de motor gestart worden, dan verdient het aanbeveling om deze switch "uit" te drukken. De tekst "press button to reset" geeft aan dat als de switch eruit is gevlogen, deze weer in werking kan worden gesteld door op het rode knopje te drukken.
Headlamp safety circuit cut-out. De zekering die oververhitting van de koplampen voorkomt.
A.C.U. DIODES. Air Conditioning Unit diodes. Deze verhinderen de terugloopstroom van de actuators. Deze tekstregel is de titel voor alle diodes die daaronder zijn afgebeeld. De functies van de diodes staan onder de diodes.
Bullseyes/Clutch. De diode voor de Fresh air outlet compressor clutch.
L.H.REC / R.H.REC. De diode voor de Upper left cq right hand refrigeration recirculatory outlet.
U.QTY.FLAP SHUT. De diode voor de Upper quantity flap.
L.H.REC / R.H.REC. De diode voor de Lower left cq right hand refrigeration recirculatory outlet.
Bullseyes act. De diode voor de Fresh air outlet actuator.
S.T. valve act. De diode voor de Suction throttling valve actuator.
U.Temp flap / Water tap. De diode voor de Upper temperature flap en heater water tap.


RECHTS VAN BOVEN NAAR BENEDEN
Window lift fuses. Dit zijn de zekeringen voor de raambediening. Voor de ramen zijn er 4 zekeringen: drivers side front en rear en passengers side front en rear, ofwel chauffeurszijde voor (15) en achter (16) en passagierszijde voor (17) en achetr (18).
Zekering 1. Deze is voor de interieurverlichting (interior lights), de verlichting van het handschoenenkastje (cubby box) de verlichting van de kofferklep en de motorkap (boot lights), de accu laadplug in de kofferbak (charge plug), het boordklokje (clock), de 3 sigarenaanstekers (cigar lighters) en het benzineklepje (petrol filler door). Het woordje BATT duidt erop dat deze zekering rechtstreeks op de accu is aangesloten en dat deze elektrische voorzieningen ook werken als de sleutel niet op contact staat.
Zekering 2. Deze is voor de ruitenwisser en wis/was-installatie (wiper/washer), de antenne (aerial), de stoelverstelling (seats) en voor de achterruitverwarming (rear window demister). De tekst SW'BOX IGN & PICNIC (switchbox ignition en accessoirestand) betekent dat deze accessoires niet rechtstreeks op de accu zitten aangesloten, maar achter de contactsleutel.
Zekering 3. Deze is voor de claxons (horns) en de motorkapverlichting (bonnet light). De zekering zit rechtstreeks aangesloten op de accu.
Zekering 4. Deze is voor koplampen (headlamps) en de verlichting aan de zijkant voor- en achter (de side marker lamps). Deze zekering zit aangesloten achter de schakelaar voor de verlichting (SW'BOX HEAD, switchbox headlamps).
Zekering 5. Deze is voor het seinen met het grootlicht (head flick flashers), knipperlichten (direction indicators), remverlichting (stop lights) en achteruitrijverlichting (reverse lights). De zekeringen 5, 6, 11 en 12 zitten geschakeld via de contactsleutel.
Zekering 6. Deze is voor de motortjes van de aanjagers (blower motors).
Zekering 7. Deze is voor de zij- en parkeerverlichting (side/park lights) en werkt via de parkeerschakelaar (SW'BOX PARK, de parkeerstandschakelaar).
Zekering 8. Deze is voor voor de instrument- en dashboardverlichting (instrument and facia lights) en is geschakeld als zekering 7.
Zekering 9. Deze is voor het groot licht (direct beam, head safety). De zekeringen 9 en 10 zijn geschakeld via de drukschakelaar op de cabinevloer (naast het rempedaal).
Zekering 10. Deze werkt als zekering 9, maar dan voor de andere koplampen.
Zekering 11. Deze is voor waarschuwingslampjes op het dashboard voor het hoogteregelingssysteem (instruments height control warning lights) en de airconditioningunit (instruments A.C.U.).
Zekering 12. Deze is voor de ontsteking (ignition), choke (choke), brandstofpompen (fuel pumps) en de kick down.
Zekering 13 en 14. Deze zijn reserve (spare).
Het zekeringenpaneel bevat aan de onderzijde nog een waarschuwing, namelijk CORRECT REPLACEMENT FUSES & FUSEWIRE MUST BE USED. FOR DETAILS SEE HANDBOOK, wat betekent: zorg voor een juiste vervanging van zekeringen en zekeringdraden; voor details zie het handboek.


Het fuse-board en de zekeringen
Het fuse-board zorgt voor de veiligheid van de meeste elektrische componenten. Zie het als de meterkast bij je thuis. Hij zit onder het dashboard en kan door middel van een schroef worden opengemaakt. In een soort slee aan de onderkant zit een aluminium plaat met daarop de beschrijving van de aanwezige onderdelen.

Het bovenste relais is van de clignoteur (knipperlichten). In het midden vinden we een groot rond relais met een rood knopje. Dit is een zogenaamde cut-out switch. Deze zorgt ervoor dat mocht de stroom in de versnelling-selector aan de versnellingsbak te groot worden deze zich vanzelf uitschakelt. Mocht je ooit in de situatie terechtkomen dat je geen versnelling meer kunt selecteren is het vrijwel zeker deze switch. Druk het rode knopje in het midden stevig in en waarschijnlijk is het euvel verholpen. Ik ga er vanuit dat het een en ander mechanisch natuuurlijk in orde is. Zie het als een soort aardlekschakelaar in de meterkast bij je thuis. Verder zien we op het fuse-board een aantal zekeringen zitten van het zogenoemde "glas en draadmodel". Linksonder de rij met diode's die worden gebruikt voor onder andere de aircokleppen ter voorkoming van terugloopstroom.

De zekeringen zijn eenvoudig te controleren. Meet aan beide kanten van de zekering of er spanning op staat. Is dit het geval dan zijn ze goed. Heb je aan één kant wel en aan de andere kant géén spanning dan is de zekering kapot. Meet je geen spanning aan beide kanten, verwijder de zekering en meet hem door met een Ohm-meter. Indien de meter niet reageert is de zekering kapot. Verder zitten er nog draadzekeringen op het fuse-board die met behulp van nieuwe draad "gemaakt" kunnen worden. Een en ander is bij de in Rolls-Royce en Bentley gespecialiseerde bedrijven te verkrijgen.
Op het zekeringenpaneel zitten bij de auto's met airconditioning aan de linkerkant diode's. Dit zijn de kleine ronde dingetjes die in een rij links van het board zijn opgesteld. Mochten deze sneuvelen, dan mogen ze vervangen worden door moderne typen die in elke elektronikawinkel zijn te krijgen. Neem er voor de zekerheid een mee als voorbeeld zodat er een passende vervanger voor kan worden gezocht. Het beste is ook hier om alle diode's te vervangen door de nieuwe exemplaren. TOP OF PAGE ↑ 


© Marinus Rijkers.   Disclaimer