HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT

 

Het elektrische systeem:

 

Hoofdmenu elektriciteit
Elektriciteit algemeen

Elektrische schema's
Systemen en componenten
Werken aan elektriciteit

 

Systemen en componenten:

 

De ramen
De stoelen
De cruise control
De versnellingshendel (1)
De versnellingshendel (2)

De schakelstanden van het contact
Overzicht van de zekeringen
De accu, werking en verzorging
Relais, servo's, sensoren

 


Elektriciteit van de versnellingshendel (1)In de tekening hieronder staat de werking van de versnellingshendel gevisualiseerd. Getoond wordt wat de stand van de hendel voor effect heeft op de actuator op de versnellingsbak. U kunt de versnellingshendel achter het stuur dus zien als een schakelaar die u in een bepaalde stand zet. Vervolgens wordt een draaischijf op de versnellingsbak geactiveerd die ervoor zorgt dat de auto vooruit of achteruit rijdt. In de tekening hieronder ziet u de schijf draaien nadat met de versnellingshendel een keuze is gemaakt.


1 Versnellingshendel in "P" positie - Isolatie on disc on contact "P" - Beide relais gedeactiveerd - Motor shortcut - Disc gestopt.


2 Versnellingshendel in "I" positie - Onderste relais geactiveerd - Onderste motor aansluiting ontvangt positieve stroom.

3 Versnellingshendel in "I" positie - Onderste relais geactiveerd - Motor begint naar links te draaien - Disc beweegt tegen de klok in.

4 Versnellingshendel in "I" positie - Onderste relais geactiveerd - Motor draait naar links - Disc beweegt tegen de klok in naar contact "I ".


5 Versnellingshendel in "I " positie - Isolatie on disc bereikt contact "I" - Beide relais gedeactiveerd - Motor shortcut - Disc stopped.

6 Versnellingshendel in "R" positie - Bovenste relais geactiveerd. - Bovenste motor aansluiting ontvangt positieve stroom.


7 Versnellingshendel in "R" positie - Bovenste relais geactiveerd - Motor begint naar rechts te draaien - Disc draait met de klok mee.

8 Versnellingshendel in "R" positie - Bovenste relais geactiveerd - Motor draait naar rechts - Disc beweegt met de klok mee naar contact "R".

9 Versnellingshendel in "R" positie - Isolatie on disc bereikt contact "R" - Beide relais gedeactiveerd - Motor shortcut - Disc stopped.


Dit schema bevat de elektrische componenten waarmee de elektrisch bekrachtigde versnellingshendel van een Silver Shadow 4-deurs saloon uit 1970 wordt bediend.
De versnellingshendel kan worden gezien als een schakelaar waarmee een versnelling wordt ingeschakeld. Op het schermpje op de bovenkant van de stuurkolom staan de volgende letters afgebeeld, elk overeenkomend met een stand van de versnellingshendel: P, R, N, D, I, L.

Deze letters staan respektievelijk voor de volgende instellingen: P = Park (parkeerstand); R = Reverse (achteruitstand); N = Neutral (neutraalstand); D = Drive (de stand waarin normaal wordt gereden); I = Intermediate range (de eerste twee versnellingen zijn ter beschikking); L = Low range (alleen de eerste versnelling is ter beschikking).

Omdat onze versnellingsbakken elektrisch geschakeld worden, is het ten zeerste aan te bevelen om de zekering van de versnellingshendel te verwijderen indien men aan de auto moet sleutelen met draaiende motor! Mocht er namelijk een schakelaar niet goed functioneren, schiet de auto in zijn versnelling met alle gevolgen van dien.
De zekering zit op het fuseboard en is de middelste van de drie ronde componenten linksboven. In feite is het geen zekering maar een groot rond relais met een rood knopje. Dit is een zogenaamde cut-out-switch. Deze zorgt ervoor dat mocht de stroom in de versnellingsselector aan de versnellingsbak te groot worden, deze zich vanzelf uitschakelt. Mocht je ooit in de situatie komen dat je geen versnelling meer kunt selecteren, dan is het vrijwel zeker deze switch die "eruit is gesprongen". Druk het rode knopje in het midden stevig in en waarschijnlijk is het euvel verholpen (vooropgesteld dat het mechanische deel van de versnelling goed functioneert). Vergelijk het dus met de aardlekschakelaar in de meterkast thuis.

Onder de auto zit aan de bediening van de versnellingsbak een grote stekker. Deze stekker hangt in weer en wind en kan uiteraard zeer vuil worden. Mocht je problemen hebben met de versnelling-selector kan ook hier de fout liggen. Maak in dit geval alles eerst goed schoon, verwijder de stekker en spuit deze in met contactspray. Doe hetzelfde met de socket op het huis en steek de stekker twee keer in en uit de socket. Zo maak je de inwendige contacten goed schoon zonder dat je er aan hoeft te komen.

Het bedradingsschema van de versnellingshendel (actuator) van een Silver Shadow met de GM400 versnellingsbak is als volgt:Bedradingsschema van de versnellingshendel van een Silver Shadow met de GM400 versnellingsbak. TOP OF PAGE ↑ 


Marinus Rijkers.   Disclaimer