HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT

 

Het elektrische systeem:

 

Hoofdmenu elektriciteit
Elektriciteit algemeen

Elektrische schema's
Systemen en componenten
Werken aan elektriciteit

 

Werken aan elektriciteit:

 

Afhandeling van storingen

Meten aan elektriciteit

 


Afhandeling van storingenProblemen
Over het algemeen zijn er weinig problemen met het elektrische systeem van de Silver Shadow en de T maar er zou wel veel mis knnen gaan.
De meeste problemen met het elektrische circuit in een auto komen voort uit slechte contacten. Deze worden veroorzaakt door corrosie, slechte of vuile stekkers of loszittende contacten. Vuile contacten kunnen met in de handel verkrijgbare "contactspray" schoon worden gemaakt. Zelf ben ik (RW) eens met een niet werkende koplamp weggereden waarvan ik dacht dat de lamp stuk was. Het bleek een loszittende zekering te zijn op de zekeringenkast onder het dashboard. Ook zie je wel eens iemand voor je rijden bij wie als hij remt en tegelijkertijd zijn richtingaanwijzer aanzet de hele achterlichtunit begint te branden. Dit is een aarde(min)-probleem. Als je twee lampen door middel van n kabel aan de aarde hangt, is er geen probleem. Als die aardekabel geen contact maakt, gaan de lampen in serie staan waardoor ze voor de helft allebei tegelijk gaan branden. Op het ritme van het knipperlicht krijg je het disco-effect in het achterlicht. Wist je dat als er bij onder andere de Shadow-modellen een remlicht kapot gaat en men trapt op het rempedaal het lampje van de handrem gaat branden? Dit is zo geschakeld als waarschuwing dat er iets met de verlichting niet in orde is. Handig.

De lampen en de bedrading
De meest uiteenlopende typen lampen komen in vele vormen en uitvoeringen voor waarbij het principe steeds hetzelfde is. Een gloeidraad gemaakt van wolfram is in een glazen bolletje gevuld met gas gemonteerd en gloeit op als er spanning op komt te staan. Het gas zorgt ervoor dat de draad niet doorbrandt. Voordeel: we hebben licht. Nadeel: de lichtopbrengst is in verhouding tot de afgegeven warmte redelijk laag. Vandaar de uitvinding van bijvoorbeeld Halogeen lampen die gebruikt worden voor onder andere de koplampen. Deze lampen hebben elektrisch en fysiek een beter rendement. Bij de aansluiting van een lamp wordt meestal gebruik gemaakt van een fitting. Zorg dat deze schoon is en kijk of de contacten niet zijn geoxideerd. Verder moeten de aansluitdraden goed contact maken. De Shadow-modellen zijn onder andere uitgerust met parkeerlichten die bediend worden met de draaiknop onder het dashboard. Verder is de verlichting hetzelfde als in moderne auto's en kan er weing mee mis zijn. Let bij aanschaf van een auto altijd op de bedrading. Zie je in het motorcompartiment en in het dashboard de inmiddels bekende rode en blauwe snelverbindingen in overvloed zitten vraag je dan af waarvoor men dit heeft gedaan. Elektrische problemen met de draadboom in een auto zijn zeer moeilijk te verhelpen. Deze draadboom wordt in de fabriek gewikkeld en is later moeilijk te bereiken.

Bij de aansluiting van de radio komt men nog wel eens snelkoppelingen tegen maar dit hoeft op zich geen probleem te zijn. Dit komt omdat de radio waarschijnlijk vaak is vervangen en de originele draden simpelweg te kort zijn geworden. TOP OF PAGE ↑ 


Marinus Rijkers.   Disclaimer