HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT

 

Het elektrische systeem:

 

Hoofdmenu elektriciteit
Elektriciteit algemeen

Elektrische schema's
Systemen en componenten
Werken aan elektriciteit

 

Werken aan elektriciteit:

 

Afhandeling van storingen

Meten aan elektriciteit

 


Meten aan elektriciteit



Om metingen te kunnen verrichten aan de auto volstaat een multimeter, een testlampje van 12Volt 2-5 Watt en eventueel een stroboscooplamp voor de afstelling van het ontstekingstijdstip. Multimeters zijn er tegenwoordig in allerlei uitvoeringen. De meeste zijn uitgevoerd met een digitaal display (zoals de klok op je video) en kunnen alle basisfuncties aan zoals het meten van de spanning, de stroom en de zogeheten weerstandswaarde. Handig zijn de uitvoeringen die een "piepje" geven bij het doormeten. Zo kan de meter ook uit het zicht worden gebruikt wat wel eens makkelijk is als men bijvoorbeeld onder het dashboard ligt. De meter die wij nodig hebben hoeft geen dure te zijn. Goede meters zijn in de gespecialiseerde electronica zaken te krijgen vanaf zo'n 20 Euro.
Als je gaat meten aan een bepaalde draad of contact om te kijken of er spanning op staat is het verstandig dit met een testlampje te doen. Deze zijn in de handel verkrijgbaar. De makkelijkste is het schroevendraaier-model waarbij een klem aan een punt van het chassis kan worden gehangen waardoor je makkelijk op de te meten plus-contacten kunt "prikken". Het voordeel ten opzichte van een multimeter is dat zo'n lampje een grotere hoeveelheid stroom nodig heeft dan een multimeter om te kunnen werken. De stroom die een multimeter namelijk nodig heeft om iets te meten is zo klein dat je met een multimeter wel 12 Volt meet maar zodra er een belasting (bijvoorbeeld lamp of ruitenwisser) aan wordt gehangen deze niet werkt. Dit komt door het fenomeen van de lekspannig. Lekspanning veroorzaakt een spanning op een draad of contact die ogenschijnlijk niet is ingeschakeld. De oorzaak van dit euvel komt onder andere door de capacitive werking (onderlinge beïnvloeding) van twee naast elkaar lopende draden.
De draden beïnvloeden elkaar en veroorzaken daardoor dit fenomeen. De hoeveelheid stroom die hierbij door de draad loopt is zeer laag. In zo'n geval meet je dus wel 12Volt met de meter maar zodra je er iets aan hangt (bijvoorbeeld een koplamp), brandt hij niet. Met een testlampje van bijvoorbeeld 2 of 5 Watt heb je hier geen last van. Deze trekt teveel stroom om te kunnen branden.
De multimeter gebruiken we om bijvoorbeeld de hoogte van de spanning of stroom te meten. Een handige tip is om een naald te gebruiken bij het meten van een draad waar geen stekker aanzit. Prik de naald door de isolatie van de te meten draad waaraan je bijvoorbeeld de testlamp kunt aansluiten. Let op dat je met diezelfde naald geen kortsluiting veroorzaakt!



 TOP OF PAGE ↑ 


© Marinus Rijkers.   Disclaimer